flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо подання декларації присяжними

06 березня 2024, 17:54

Відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» присяжні під час виконання ними обов’язків в суді, тобто під час залучення до розгляду конкретної справи стають суб’єктами на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», а саме обов’язок подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - декларація).
Тобто, якщо протягом 2023 року присяжний приймав участь у розгляді судової справи, то зобов’язаний до 01 квітня 2024 року подавати шляхом заповнення на офіційному веб сайті Національного агентства декларацію, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.
Для заповнення декларації необхідно завчасно отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП), який в Україні можна отримати в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів, перелік яких зазначений на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.
Відповідно до ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» присяжні під час виконання ними обов’язків в суді, та які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, зобов’язані наступного року після припинення діяльності подавати декларацію за минулий рік.
Відповіді на найпоширеніші запитання та рекомендації НАЗК щодо заповнення форми декларації за посиланнями:
https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/.
У зв’язку з наведеним, Камінь-Каширський районний суд Волинської області нагадує про необхідність подання присяжними з 01 січня 2024 року до 01 квітня 2024 року декларації за 2023 рік.
Звертаємо увагу на те, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність (статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст. 366-2 Кримінального кодексу України).